ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η Σφέλα Π.Ο.Π. είναι ένα ημίσκληρο τυρί που ωριμάζει σε άλμη και παράγεται μόνο στην νότιο Πελοπόννησο με γάλα αποκλειστικά από τις ντόπιες φυλές των περιοχών. Το όνομα της προέρχεται από το γεγονός ότι το τυρί κόβεται σε λωρίδες (σφελίδες) για να ωριμάσει σε ξύλινα βαρέλια.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Μετά την πήξη του γάλακτος το πήγμα τεμαχίζεται, αναθερμαίνεται και αφού στραγγίξει σε τσαντίλες μπαίνει στο πιεστήριο και έπειτα κόβεται σε λωρίδες. Στη συνέχεια αλατίζεται, συσκευάζεται σε δοχεία ή βαρέλια, όπου και ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες.
ΓΕΥΣΗ
Η σφέλα έχει σκληρή υφή και υποκίτρινο χρώμα με διάσπαρτες μικρές οπές στο σώμα του τυριού. Έχει πλούσιο άρωμα γάλακτος και βουτύρου και αλμυρή, πικάντικη γεύση που της δίνει ένα μεστό και ιδιαίτερο χαρακτήρα.
AT LEAST FIVE MONTHS AGEING
The ripening of our graviera takes place in a chamber with fixed temperature and humidity conditions. During this process the propionic bacteria hydrolyze the lactose resulting in the cheese undergoing changes such as moisture loss, and the development of the its characteristic aroma and flavor together with the creation of holes in the cheese.