
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το ξεροσφέλι είναι ένα παραδοσιακό τυρί που προορίζεται για σαγανάκι στη νότια Πελοπόννησο. Ουσιαστικά είναι η νωπή σφέλα, η οποία προτού ωριμάσει τεμαχίζεται και συσκευάζεται αεροστεγώς, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έναρξη της διαδικασίας ωρίμανσης.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Μετά την πήξη του γάλακτος, το πήγμα αναθερμαίνεται υπό ανάδευση ενώ ταυτόχρονα τεμαχίζεται. Στη συνέχεια τοποθετείται σε τσαντίλες για στράγγιση για να μεταφερθεί σε πιεστήριο. Έπειτα τεμαχίζεται σε λωρίδες, αλατίζεται και συσκευάζεται αεροστεγώς.
ΓΕΥΣΗ
Καθώς δεν τοποθετείται για ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια ή μεταλλικά δοχεία με άλμη, το ξεροσφέλι είναι πιο μαλακό και λιγότερο αλμυρό από την σφέλα. Είναι ιδανικό για τηγάνισμα, καθώς αποκτά μια τραγανή κρούστα και ένα μαλακό και κρεμώδες εσωτερικό.
ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Από το 1960 ακολουθούμε την ίδια συνταγή με σεβασμό στην παράδοση για την παραγωγή αυτού του τοπικού προϊόντος. Χρησιμοποιούμε γάλα που προέρχεται αποκλειστικά από τις ντόπιες φυλές της περιοχής σε αναλογία το λιγότερο 70%
πρόβειο και το πολύ 30% γίδινο. Αυτό δίνει στο τυρί την πλούσια γεύση και το ιδιαίτερο άρωμα του, καθώς και μια μοναδική υφή.
