ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η Σφέλα Π.Ο.Π. είναι ένα ημίσκληρο τυρί που ωριμάζει σε άλμη και παράγεται μόνο στην νότιο Πελοπόννησο με γάλα αποκλειστικά από τις ντόπιες φυλές των περιοχών. Το όνομα της προέρχεται από το γεγονός ότι το τυρί κόβεται σε λωρίδες (σφελίδες) για να ωριμάσει σε ξύλινα βαρέλια.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Μετά την πήξη του γάλακτος το πήγμα τεμαχίζεται, αναθερμαίνεται και αφού στραγγίξει σε τσαντίλες μπαίνει στο πιεστήριο και έπειτα κόβεται σε λωρίδες. Στη συνέχεια αλατίζεται, συσκευάζεται σε δοχεία ή βαρέλια, όπου και ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες.
ΓΕΥΣΗ
Η σφέλα έχει σκληρή υφή και υποκίτρινο χρώμα με διάσπαρτες μικρές οπές στο σώμα του τυριού. Έχει πλούσιο άρωμα γάλακτος και βουτύρου και αλμυρή, πικάντικη γεύση που της δίνει ένα μεστό και ιδιαίτερο χαρακτήρα.
ΕΝΑ ΤΥΡΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Η Σφέλα είναι ένα τυρί με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή της νοτίου Πελοποννήσου καθώς η τεχνική παραγωγής και συντήρησής του διαμορφώθηκε με τέτοιον τρόπο προκειμένου να είναι συμβατό με τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Η Σφέλα μας παράγεται από ατόφιο πρόβειο γάλα και είναι στην ουσία μια παραλλαγή της γνωστής φέτας. Ακολουθούμε την ίδια συνταγή από το 1960 με προσήλωση στην παράδοση και απαρέγκλιτη διατήρηση της τεχνικής παραγωγής με αποτέλεσμα ένα μοναδικό γαστρονομικό προϊόν με ιδιαίτερη γεύση.