ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το πεκορίνο είναι ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα και έχει πάρει το όνομα του απο την ιταλική λέξη pecoro, που σημαίνει πρόβατο. Πρόκειται για ένα αρκετά δημοφιλές τυρί στην Ιταλία που τα τελευταία χρόνια παράγεται και στην χώρα μας.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η διαδικασία παραγωγής του είναι ίδια με της γραβιέρας με εξαίρεση τη χρήση διαφορετικής καλλιέργειας εκκίνησης. Μετά την πήξη, το πήγμα αναθερμαίνεται και το τελικό τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια τα οποία συμπιέζονται και ακολουθούν τα στάδια της ωρίμανσης.
ΓΕΥΣΗ
Το πεκορίνο έχει πλούσια, και έντονη γεύση. Ωριμάζει παραπάνω από τα υπόλοιπα κίτρινα τυριά μας, αποκτώντας μεστή και πικάντικη γεύση. Μπορεί νακαταναλωθεί είτε ως έχει είτε να συνοδεύσει, τριμμένο, τα ζυμαρικά.
ΕΝΤΟΝΗ ΓΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΙΣΚΟ
Το πεκορίνο παραμένει για έναν μήνα επιπλέον του κεφαλοτυριού στον ειδικό θάλαμο ωρίμανσης. Διατίθεται στην αγορά ύστερα από μακρά περίοδο παλαίωσης. Η υψηλή ωρίμανση και η μακρά παλαίωση που υφίσταται το πεκορίνο «Ο Πολύφημος» δίνουν στο τυρί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, καθιστώντας το ένα προϊόν που απευθύνεται σε απαιτητικούς καταναλωτές.