top of page

ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ

ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Γραβιέρα
gold award MTA awards 2021
silver award world cheese wards 2022

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η γραβιέρα είναι είδος σκληρού κίτρινου τυριού και έχει πάρει το όνομα της από την Ελβετική πόλη Γκρυγιέρ. Υπάρχουν διάφορα είδη γραβιέρας, τα οποία παρασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μετά την πήξη, το πήγμα αναθερμαίνεται, τεμαχίζετα και ύστερα τοποθετείται σε καλούπια για να πάρει την τελική του μορφή.Έπειτα τα καλούπια μεταφέρονται σε πιεστήριο και ακολουθούν δύο στάδια ωρίμανσης, με διαφορετικές συνθήκες υγρασίας. 

ΓΕΥΣΗ

Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, το τυρί αναπτύσσει την έντονη γεύση και την υφή του. Η γραβιέρα Πολύφημος παράγεται από φρέσκο, πρόβειο, παστεριωμένο και 100% μεσσηνιακό γάλα και έχει υπόγλυκη γεύση με μια ευχάριστη καβουρντιστή μυρωδιά.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ ΩΡΙΜΑΝΣΗ

Η ωρίμανση της γραβιέρας γίνεται σε θάλαμο σε σταθερές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας τα προπιονικά βακτήρια υδρολύουν την λακτόζη επιδρώντας έτσι στην γεύση, το άρωμα, την υφή και την όψη του τυριού, καθώς στο στάδιο αυτό δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές οπές στο σώμα του.

TSE_2909_edited_edited.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κεφαλοτύρι με πιπέρι
ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙ

Πικάντικη και ελαφρώς καυτερή γεύση
Πλούσιο άρωμα μαύρου πιπεριού
Αιγοπρόβειο γάλα

Μυζήθρα
ΜΥΖΗΘΡΑ

Ισορροπημένη γεύση
Βουτυράτο άρωμα
100% πρόβειο γάλα

Πεκορίνο
ΠΕΚΟΡΙΝΟ

Μεστή πικάντικη γεύση
Πλούσιο άρωμα
100% πρόβειο γάλα

bottom of page