ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το κεφαλοτύρι είναι ένα ελληνικό τυρί με ρίζες από την Βυζαντινή εποχή. Πρόκειται για ένα σκληρό κίτρινο τυρί που παράγεται από πρόβειο γάλα, γίδινο γάλα ή συνδυασμό τους και είναι πιο πικάντικο και αλμυρό σε σχέση με την γραβιέρα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η διαδικασία παραγωγής του είναι αρχικά ίδια με της γραβιέρας με εξαίρεση τη χρήση διαφορετικής καλλιέργειας εκκίνησης. Μετά την πήξη, το πήγμα αναθερμαίνεται και το τελικό τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια τα οποία συμπιέζονται και ακολουθούν τα στάδια της ωρίμανσης.
ΓΕΥΣΗ
Το κεφαλοτύρι ξεχωρίζει για την πλούσια και εκλεπτυσμένη του γεύση.
Με προέλευση από αιγοπρόβειο γάλα, παρουσιάζει έναν χαρακτηριστικό, ελαφρώς αλμυρό, και ευκρινώς γευστικό χαρακτήρα. Καταναλώνεται ευχάριστα ως επιτραπέζιο τυρί, συνοδεύοντας το τσίπουρο ή το ούζο.
AT LEAST FIVE MONTHS AGEING
The ripening of our graviera takes place in a chamber with fixed temperature and humidity conditions. During this process the propionic bacteria hydrolyze the lactose resulting in the cheese undergoing changes such as moisture loss, and the development of the its characteristic aroma and flavor together with the creation of holes in the cheese.