ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το κεφαλοτύρι είναι ένα ελληνικό τυρί με ρίζες από την Βυζαντινή εποχή. Πρόκειται για ένα σκληρό κίτρινο τυρί που παράγεται από πρόβειο γάλα, γίδινο γάλα ή συνδυασμό τους και είναι πιο πικάντικο και αλμυρό σε σχέση με την γραβιέρα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η διαδικασία παραγωγής του είναι αρχικά ίδια με της γραβιέρας με εξαίρεση τη χρήση διαφορετικής καλλιέργειας εκκίνησης. Μετά την πήξη, το πήγμα αναθερμαίνεται και το τελικό τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια τα οποία συμπιέζονται και ακολουθούν τα στάδια της ωρίμανσης.
ΓΕΥΣΗ
Το κεφαλοτύρι ξεχωρίζει για την πλούσια και εκλεπτυσμένη του γεύση.
Με προέλευση από αιγοπρόβειο γάλα, παρουσιάζει έναν χαρακτηριστικό, ελαφρώς αλμυρό, και ευκρινώς γευστικό χαρακτήρα. Καταναλώνεται ευχάριστα ως επιτραπέζιο τυρί, συνοδεύοντας το τσίπουρο ή το ούζο.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΞΙ
ΜΗΝΕΣ ΟΡΗΜΑΝΣΗΣ
Το κεφαλοτύρι παραμένει για έναν μήνα επιπλέον της γραβιέρας στον ειδικό θάλαμο ωρίμανσης. Λόγω του αυξημένου χρόνου τεμαχισμού αλλά και της μεγαλύτερης σε διάρκεια ωρίμανσης, το κεφαλοτύρι είναι πιο σκληρό και πιο πικάντικο από την γραβιέρα. Καθώς το κεφαλοτύρι ωριμάζει, η γεύση του ενισχύεται, προσφέροντας ένα πλούσιο αρωματικό προφίλ.