top of page

ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ

ΜΥΖΗΘΡΑ

Μυζήθρα
βραβείο MTA

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Η μυζήθρα είναι ένα αρκετά δημοφιλές τυρί τυρογάλακτος που χρησιμοποιείται κυρίως ως συνοδευτικό για τα ζυμαρικά. Το τυρόγαλο (ορός γάλακτος) προέρχεται από την παραγωγή όλων των υπολοίπων τυροκομικών προϊόντων.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το νωπό τυρόγαλο από την στράγγιση της τυρομάζας της φέτας και των υπολοίπων τυριών που παράγουμε θερμαίνεται και προστίθεται νωπό πρόβειο γάλα. Έπειτα, η μυζήθρα μορφοποιείται σε τυρόπανα (τσαντίλες) και αφού αλατιστεί, οδηγείται στο ξηραντήριο.

ΓΕΥΣΗ

Η μυζήθρα μας έχει ισορροπημένη γεύση με ένα βουτυράτο άρωμα, το οποίο προσδίδεται με τη χρήση του νωπού πρόβειου γάλακτος κατά την διαδικασία παραγωγής της. Συνοδεύει εξαιρετικά τα ζυμαρικά, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και ως έχει.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ
ΣΤΟ ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ

Παλαιότερα, η διαδικασία ξήρανσης μυζήθρας απαιτούσε αρκετό χρόνο και χειρωνακτική εργασία. Στο πρώτο τυροκομείο του Ηλία Πετρόπουλου, η μυζήθρα εκτίθετο στον φυσικό αέρα για ημέρες ώστε να επιτευχθεί η ξήρανση. Σήμερα, οδηγείται στο ξηραντήριο της μονάδας μας, όπου σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η περιεχόμενη υγρασία έχει πέσει στο επιθυμητό ποσοστό και οι μυζήθρες είναι έτοιμες προς κατανάλωση.

TSE_2949_edited.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραβιέρα
ΓΡΑΒΙΕΡΑ

Ήπια γεύση
Καβουρντιστό άρωμα 
100% πρόβειο γάλα

Κεφαλοτύρι
ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ

Ισορροπημένη γεύση
Βουτυράτο άρωμα
100% πρόβειο γάλα

Πεκορίνο
ΠΕΚΟΡΙΝΟ

Μεστή πικάντικη γεύση
Πλούσιο άρωμα
100% πρόβειο γάλα

bottom of page