ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το κεφαλοτύρι είναι ένα ελληνικό τυρί με ρίζες από την Βυζαντινή εποχή. Πρόκειται για ένα σκληρό κίτρινο τυρί που παράγεται από πρόβειο γάλα, γίδινο γάλα ή συνδυασμό τους και είναι πιο πικάντικο και αλμυρό σε σχέση με την γραβιέρα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Η διαδικασία παραγωγής του είναι ίδια με της γραβιέρας με εξαίρεση τη χρήση διαφορετικής καλλιέργειας εκκίνησης. Μετά την πήξη, το πήγμα αναθερμαίνεται και το τελικό τυρόπηγμα τοποθετείται σε καλούπια τα οποία συμπιέζονται και ακολουθούν τα στάδια της ωρίμανσης.
ΓΕΥΣΗ
Το κεφαλοτύρι με πιπέρι περιέχει κόκκους μαύρου πιπεριού που ζυμώνονται στο τυρί δίνοντας μια πικάντικη γεύση. Με προέλευση από αιγοπρόβειο γάλα, παρουσιάζει έναν χαρακτηριστικό, ελαφρώς αλμυρό, και ευκρινώς πικάντικο γευστικό χαρακτήρα.
ΜΕΣΤΗ ΓΕΥΣΗ ΜΕ
ΠΙΠΕΡΑΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
Το κεφαλοτύρι παραμένει για έναν μήνα επιπλέον της γραβιέρας στον ειδικό θάλαμο ωρίμανσης. Λόγω του αυξημένου χρόνου τεμαχισμού αλλά και της μεγαλύτερης σε διάρκεια ωρίμανσης, το κεφαλοτύρι είναι πιο σκληρό και πιο πικάντικο από την γραβιέρα. Η προσθήκη κόκκων μαύρου πιπεριού στο σώμα του τυριού, ταιριάζει άριστα με το πλούσιο άρωμα του κεφαλοτυριού, δημιουργώντας μία έκρηξη γεύσεων στον ουρανίσκο. Συνδυάζεται εξαιρετικά με κρασί, μπύρα και τσίπουρο.