ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Η νωπή μυζήθρα ή ανάλατη είναι ένα ένα φρέσκο γαλακτοκομικό προϊόν που προκύπτει από την θέρμανση του ορού γάλακτος με την προσθήκη νωπού πρόβειου γάλακτος.Η νωπή μυζήθρα δεν αλατίζεται, όπως τα υπόλοιπα τυριά, για αυτό και η διάρκεια ζωής της είναι σχετικά σύντομη.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Το νωπό τυρόγαλο από την στράγγιση της τυρομάζας της φέτας και των
υπολοίπων τυριών θερμαίνεται και στην συνέχεια προστίθεται νωπό πρόβειο γάλα. Σε θερμοκρασία 80◦C αναδύεται η μύζηθρα, η οποία συλλέγεται και στραγγίζεται σε τυρόπανα για μια ημέρα.
ΓΕΥΣΗ
Η νωπή μυζήθρα μας έχει πλούσια γεύση και μυρωδιά, η οποία προσδίδεται με τη χρήση του νωπού πρόβειου γάλακτος κατά την διαδικασία παραγωγής της. Καταναλώνεται ως έχει και αποτελεί και βασικό συστατικό διαφόρων γλυκών και αλμυρών παρασκευών..
ΑΠΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ
Η χρήση νωπού μεσσηνιακού γάλακτος και η απουσία συντηρητικών είναι και οι λόγοι που η νωπή μυζήθρα διατίθεται μόνο κατά τους μήνες της γαλακτοκομικής περιόδου (τέλη Οκτωβρίου- αρχές Ιουλίου). Αυτή η χρονική περίοδος εξασφαλίζει τη φρεσκάδα του προϊόντος, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία γεύσης σε όσους το απολαμβάνουν.